Codex Alimentarius – samobójstwo zachodniego świata - Reg Little, WIEDZA O PASOŻYDACH, BIBLIOTEKA ...

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CODEX ALIMENTARIUS
SAMOBÓJSTWO ZACHODNIEGO
Ś
WIATA
autor: Reg Little
Data publikacji: 15-09-2008
Nie jesteśmy panami swoich własnych wynalazków. Wpływają one na nasze Ŝycie w
sposób nie podlegający naszej kontroli i często tego nie rozumiemy. Dzisiejszy świat to
ogromne laboratorium, w którym przeprowadza się jednocześnie liczne eksperymenty.
John Gray, profesor Europejskiej Myśli w Londyńskiej Szkole Ekonomicznej, Herezje -
przeciwko postępowi i innym iluzjom.
W swoich Herezjach Gray jasno pokazuje, Ŝe wiedza naukowa i medyczna tworzą świecką
mitologię o stanie ludzkości, która jest odleglejsza od prawdy niŜ religijne mity z przeszłości.
Gray podkreśla niedorzeczności związane z uprzemysłowieniem rolnictwa oraz intensywnym
uŜywaniem nawozów, pestycydów i antybiotyków w celu uzyskania nadnaturalnej
produktywności u roślin i zwierząt, a takŜe z wszechobecnym uŜywanie
chemikaliów, legalnych lub nie, by zmieniać ich nastrój i zachowanie.
Jednym z największych problemów współczesnego świata jest to, Ŝe
większość koncernów związanych z przemysłem spoŜywczym i
farmaceutycznym utrzymuje nieustające tempo wprowadzania
innowacji pod finansową presją. Gatunek ludzki nie jest w stanie tego
zaakceptować, gdyŜ jego cechy fizyczne ewoluują powoli przez setki
pokoleń.
Ludzkie ciało, tak jak środowisko naturalne, nie jest przystosowane do
specyficznego naukowego geniuszu i komercyjnego trendu, które zmieniły świat przez
ostatnie dwa wieki. Nie powinno dziwić, Ŝe najskuteczniejsze i najpewniejsze środki
poprawiające nasze zdrowie i samopoczucie są efektem ponownego odkrywania staroŜytnej
wiedzy. Jest to jeden z wielu paradoksów XXI wieku.
W konsekwencji ci, którzy szukają sposobów na poprawę swojego samopoczucia, stają
twarzą w twarz z niepohamowanym wzrostem okazji i zagroŜeń. Z jednej strony zamoŜni
ludzie Ŝyjący w gospodarczo rozwiniętych krajach stali się głęboko świadomi nowych
moŜliwości, jakie w zakresie polepszenia jakości ich Ŝycia stwarza umiejętne wykorzystanie
staroŜytnej wiedzy kulinarnej i medycznej, z drugiej zaś interesy koncernów, które skupiają w
swoim ręku ludzkie, finansowe, naukowe, marketingowe i biurokratyczne zasoby, starają się
wpoić ludziom wzorce zachowań, które uzaleŜniają ich od złej Ŝywności i złych lekarstw. Z
tego powodu są oni zniewoleni przez drapieŜne procesy handlowe oraz nieświadomi sił, które
wykorzystują ich ignorancję i niszczą ich zdrowie.
Główną niedorzecznością współczesnego świata jest poleganie na uproszczonych i
mechanistycznych dowodach naukowych, a nie na holistycznej, organicznej wiedzy. W ten
sposób test laboratoryjny urósł do rangi ostatecznego boskiego sądu mimo ograniczonego,
kontrolowanego, manipulowanego, fałszowanego i sztucznego efektu, jaki wywołuje. Te
procesy są konieczne, by dostarczyć patentowanych praw w zakresie własności intelektualnej,
które dzięki reklamie i wydatkom marketingowym mogą stać się źródłem monopolistycznych
dochodów.
Władze rządzących tymi procesami korporacji nie chcą pozostawać na łasce sił, które tak
dobrze słuŜyły ich pozycji na rynku, i od kilku dekad usilnie pracują nad złapaniem
uczestników tego rynku w sidła podstępnego globalnego systemu regulacyjnego noszącego
nazwę Codex Alimentarius. To, Ŝe stale przybywa dowodów na powolne zatruwanie jego
uczestników poprzez przemysłowe metody uprawy roli i produkcji Ŝywności oraz naukowe
innowacje, w Ŝaden sposób nie spowolniło dąŜenia do celu, który wpłynął na kształt Codexu i
pobudził dodatkowo do działania Światową Organizację Handlu.
Tym którzy mają problem z akceptacją powyŜszych faktów, pomocne moŜe być
przypomnienie pewnego historycznego precedensu. Wielu historyków uwaŜa, Ŝe na upadek
imperium rzymskiego miało wpływ innowacyjne wykorzystanie ołowiu. Co ciekawe,
Rzymianie zdawali sobie sprawę, Ŝe ołów wywołuje powaŜne kłopoty zdrowotne, a nawet
szaleństwo i śmierć, a mimo to uŜywali go w róŜnorodny sposób, lekcewaŜąc związane z nim
zagroŜenia.
Jedna z analiz tej historii wykazała, Ŝe bagatelizowali sprawę ograniczonego acz
systematycznego kontaktu z ołowiem. Podobnie jak wielu mieszkańców krajów o
neoliberalnych gospodarkach, nie zdawali sobie sprawy, Ŝe codzienny kontakt z niewielką
ilością tej trucizny prowadzi do przewlekłego zatrucia ołowiem, mimo iŜ chroni przed ostrym
zatruciem ołowiem i związanymi z nim zaburzeniami.
CODEX ALIMENTARIUS - CHOROBOWY BIZNES
Codex Alimentarius jest międzynarodową inicjatywą, która zasłynęła jako atak na ludzkie
dobre samopoczucie będący produktem ubocznym zuchwałej intrygi mającej na celu zysk.
Pokazuje w ekstremalnej formie samoniszczącą siłę korporacyjnej, neoliberalnej cywilizacji,
która ukształtowała przez ostatnie dwieście lat globalną społeczność.
Codex Alimentarius reprezentuje przemyślaną strategię zastąpienia naturalnych sposobów
Ŝywienia i leczenia agresywnymi naukowymi i technologicznymi eksperymentami, które
udają postęp medyczny i ekonomiczny. Kluczem do jego sukcesu jest ukrycie pod
płaszczykiem rozległych międzynarodowych instytucji zagroŜenia, które przypuszczalnie
dotknie środowisko naturalne, systemy ekologiczne i ludzkie zdrowie.
Strona internetowa Fundacji dra Ratha jest prawdopodobnie najpewniejszym źródłem
informacji na temat skomplikowanej i zagmatwanej pajęczyny międzynarodowych powiązań,
które przekazują
władzę rozstrzygnięciom zawartym w Codexie. Próbuje prostować błędy, jakie występują w
chybionych stwierdzeniach na innych stronach nastawionych krytycznie do Codexu, które
mobilizują poinformowaną i aktywną opozycję. To ukazuje trudności, z jakimi boryka się
przeciętny konsument będący ostateczną ofiarą postanowień Codexu.
Strona oznajmia, Ŝe Codex jest "najwaŜniejszymi politycznym polem walki, na którym toczy
się wojna o to, kto będzie sprawował kontrolę nad zasobami Ŝywności od farmy do widelca".
Wskazuje, Ŝe światowe władze i przedstawiciele wielkiego biznesu przekształcają tę wojnę w
zawiłą sieć. Ich najwaŜniejszymi celami są handel i zysk, a nie ludzkie zdrowie. W rezultacie
wolność wyboru. zdrowie i środowisko są zagroŜone.
Zdaniem Fundacji:
Właściwe Ŝywienie zdrowie zagraŜają "interesom chorobowym" przemysłu
farmaceutycznego, poniewaŜ zmniejszają zapotrzebowanie na syntetyczne lekarstwa.
Ŝywność pozbawiona pozostałości po pestycydach, sztucznych dodatków i innych trujących
środków moŜe być - z definicji - wytwarzana jedynie w przypadku zmniejszenia globalnego
uŜycia lub - w idealnych warunkach - całkowitej eliminacji tych chemikaliów. Jest to jednak
sprzeczne z interesem przemysłów farmaceutycznego chemicznego, które produkują te
substancje, gdyŜ skutkowałoby to niŜszymi zyskami, lepszym zdrowiem całej populacji, a w
konsekwencji spadkiem spoŜycia syntetycznych leków.
Szeroki zakres działań Komisji Codexu Alimentarius stwarza potencjalne zagroŜenie dla
przyszłego zdrowia ludzkości. Grozi nam świat, w którym dostęp do bezpiecznej Ŝywno"
i efektywnych dodatków do naszej diety będzie ograniczony i poddany kontroli interesów
przemysłu farmaceutycznego i chemicznego.
NATURA BESTII
Strona Fundacji dra Ratha wyjaśnia, Ŝe Komisja Code. Alimentarius jest główną światową
organizacją składają propozycje i konsultowaną przez Dyrektorów Generalnych Światowej
Organizacji Zdrowia i Organizacji ds. śywności i Rolnictwa ONZ w sprawach związanych z
wprowadzenie Połączonego Programu Standardów śywności FAO/WHO. Ustalone w roku
1963 główne cele Komisji przedstawiają się następująco: ochrona zdrowia konsumentów,
wspomaganie uczciwych praktyk w handlu Ŝywnością oraz koordynacja prac nad wszelkimi
standardami Ŝywności prowadzonych- - przez międzynarodowe organizacje rządowe i
pozarządowe.
W październiku 2006 roku Komisja przewodziła 27 aktywnym podkomisjom i siłom
zadaniowym. Ich głów funkcje to opracowywanie standardów, wytycznych i informacji na
temat Ŝywności oraz dodatków do Ŝywności, jakie mają być zaprezentowane Komisji w celu
ich adaptacji jako globalnych standardów.
Przyjęcie zróŜnicowanych standardów i wytycznych Codexu przez róŜne kraje jest
teoretycznie opcjonalne., Utworzenie 1 stycznia 1956 roku Światowej Organizacji Handlu
(WTO) zmieniło jednak ich międzynarodowy status.
Standardy i wytyczne Codexu są szeroko wykorzystywane przez WTO jako wzorzec w
rozstrzyganiu międzynarodowych sporów w zakresie Ŝywności. Potencjalna groźba wejścia
w te spory i ich przegrania powoduje obowiązkowe wprowadzanie wytycznych Codexu. Taki
stan rzeczy sprawia, Ŝe państwa naleŜące do WTO nie mają wielkiego wyboru i muszą się im
poddać. Biorąc pod uwagę to, Ŝe do WTO naleŜy 149 państw, standardy i wytyczne Codexu
odnoszą się praktycznie do kaŜdego produktu spoŜywczego i dotkną bezpośrednio
zdecydowanej większości ludzi na Ziemi.
Codex ustanawia standardy i wytyczne nie tylko w odniesieniu do zwykłych produktów
Ŝywnościowych, ale równieŜ witamin, mineralnych dodatków do Ŝywności, zaleceń
zdrowotnych, Ŝywności organicznej i genetycznie modyfikowanej, oznaczania Ŝywności,
reklamy, dodatków spoŜywczych i pozostałości pestycydów. Codex we wszystkich
dziedzinach przedkłada interesy ekonomiczne, zwłaszcza przemysłu farmaceutycznego i
chemicznego, nad ludzkie zdrowie.
OBSZARY PODLEGŁE WŁADZY CODEXU
Wytyczne w sprawie Witamin i Mineralnych Dodatków do śywności zostały przyjęte przez
Komisję Codexu Alimentarius jako nowy globalny standard podczas spotkania w Rzymie w
lipcu 2005 roku. Wykorzystują one jako podstawę restrykcyjną dyrektywę Unii Europejskiej
w sprawie dodatków do Ŝywności i nakazują ustanawianie restrykcyjnych ograniczeń
odnośnie przyjmowania witamin i minerałów.
Co więcej, zakazują twierdzenia, Ŝe witaminy i dodatki mineralne pozwalają zapobiegać,
łagodzić i leczyć choroby. Biorąc pod uwagę rosnącą liczbę dowodów wskazujących na to, Ŝe
pozwalają one nie tylko chronić zdrowie, ale równieŜ przywracać je, globalne zalecenia mają
doprowadzić do tego, Ŝeby sprzedaŜ produktów, które leczą i chronią zdrowie, stała się
wyłączną domeną przemysłu farmaceutycznego.
Kilka wytycznych Codexu nakłada ograniczenia na korzyści zdrowotne, jakie moŜna
przypisywać produktom Ŝywnościowym. Przyjęte w roku 1979 i zaktualizowane w 1991
Generalne Wytyczne Codexu w sprawie Twierdzeń starają się zagwarantować, aby jedynymi
produktami, którym moŜna przypisać zdolność ochrony, łagodzenia i leczenia chorób były
lekarstwa. Jednocześnie zakazują one twierdzenia. Ŝe ternu samemu celowi mogą słuŜyć
produkty Ŝywnościowe. Wytyczne te chronią władzę przemysłu farmaceutycznego nad
systemem opieki zdrowotnej.
Przez ostatnie lata w centrum zainteresowania Codexu była Ŝywność organiczna. Komitet
Codexu do spraw Oznaczania śywności próbuje osłabić światowe standardy organiczne,
dąŜąc do tego, aby dopuściły one stosowanie takich substancji, jak dwutlenek siarki, który
wywołuje u wielu ludzi reakcje alergiczne, azotyn sodu i azotan sodu, które są potencjalnie
rakotwórcze I wywołują hiperaktywność u dzieci, oraz powodującą wrzody i nowotwory jelit
karageninę.
Komisja Codexu Alimentarius zezwoliła w swoich Wytycznych Produkcji, Przetwarzania,
Oznaczania i SprzedaŜy Organicznie Produkowanej śywności na stosowanie etylenu, który
jest uŜywany do sztucznego dojrzewania owoców i warzyw podczas transportu. Zgoda na
taką organiczną Ŝywność byłaby krokiem ku akceptacji wymuszonych przez WTO takich
samych wątpliwych praktyk w rolnictwie, których obiektem jest obecnie Ŝywność
nieorganiczna.
PoniewaŜ Ŝywność organiczna jest droŜsza od nieorganicznej. wielcy producenci Ŝywności
nieorganicznej widzą w tym łatwą okazję na przeniknięcie na rynek Ŝywności organicznej i
osiąganie większych zysków. Poza tym Ŝywność organiczna jest zdrowsza, gdyŜ zawiera
więcej mikroelementów i związków odŜywczych. Wzrost zapotrzebowania na Ŝywność
organiczną stanowi zagroŜenie dla przemysłu farmaceutycznego i chemicznego. Co więcej,
organiczne nasiona nie mogą być opatentowane.
Komisja Codexu Alimentarius przyjęła swoje pierwsze regulacje w sprawie genetycznie
modyfikowanej Ŝywności w roku 2003. Dalsze wytyczne i standardy dla tej Ŝywności są w
trakcie opracowywania. Ostateczne przyjęcie tych zapisów pomoŜe zobowiązać wszystkie
kraje naleŜące do WTO do akceptacji i przyjęcia genetycznie modyfikowanej Ŝywności.
Wielu ludzi jest jednak przeciwnych tej Ŝywności i dlatego istnieje presja, aby nie
zobowiązywać producentów i eksporterów genetycznie modyfikowanej Ŝywności do
ujawniania informacji o zawartych w niej modyfikowanych składnikach.
Potencjalne długofalowe zyski z moŜliwej do opatentowania genetycznie modyfikowanej
Ŝywności są porównywalne z rynkiem farmaceutycznym. NajwaŜniejsi gracze w przemyśle
farmaceutycznym działają równieŜ w przemyśle biotechnologicznym, czerpiąc z niego
ogromne zyski i próbując wprowadzić na siłę tę Ŝywność na światowe rynki.
Od roku 1956 działa specjalny komitet Codexu do spraw oznaczania Ŝywności. Sprawa
oznaczania Ŝywności jest szczególnie istotna dla rozpowszechniania informacji o naturalnych
sposobach ratowania zdrowia i Ŝycia. Ograniczenia nałoŜone na treści zawarte na
opakowaniach mają zniechęcić producentów dodatków do Ŝywności do informowania ludzi o
dowiedzionych korzyściach płynących z ich spoŜywania. Komitet ten odmówił uznania roli
właściwego Ŝywienia w zapobieganiu, łagodzeniu i leczeniu chorób.
Obecnie kluczową kwestią, jaką zajmuje się Codex, jest nałoŜenie ograniczeń na treści
zawarte w reklamach. Istnieje wielkie niebezpieczeństwo, Ŝe reklamowanie legalnie
publikowanych sprawdzonych badań naukowych zostanie zakazane, a działania
niedochodowych organizacji promujących zdrowie, które kształtują postawy, przekonania i
modele zachowań odnośnie dodatków do Ŝywności, będą utrudniane.
Codex ma równieŜ specjalny komitet do spraw bezpieczeństwa dodatków do Ŝywności
zajmujący się ustalaniem ich maksymalnych dopuszczalnych poziomów. Indeks Dodatków do
śywności Codexu zawiera obecnie około 300 substancji, zarówno syntetycznych, jak i
naturalnych, które mogą znajdować się w pokarmach. Część sztucznych dodatków
przyjmowana w małych ilościach osobno jest bezpieczna, jednak Codex nie wziął pod uwagę.
Ŝe te chemikalia są spoŜywane zazwyczaj razem, nierzadko w duŜej liczbie.
Długotrwałe skutki dla zdrowia konsumentów, jakie wywołuje spoŜywanie licznych
opatentowanych chemikaliów i sztucznych dodatków, są mocno ignorowane. Te same
farmaceutyczne i chemiczne koncerny, które próbują zakazać dodatków witaminowych i
wprowadzają na siłę na nasze talerze genetycznie modyfikowaną Ŝywność, produkują równieŜ
wiele sztucznych dodatków zaaprobowanych przez Codex.
W roku 1966 utworzono Komitet Codexu do spraw Pozostałości Pestycydów, który
odpowiada za ustanawianie maksymalnych limitów ilości pozostałości pestycydów w
poszczególnych grupach produktów spoŜywczych. I tym razem bezpieczeństwo kaŜdego
środka bada się z osobna przy jednoczesnym lekcewaŜeniu długotrwałych efektów
zdrowotnych, jakie na ludzkie ciało wywiera ich wspólne występowanie. Wiele tych
niebezpiecznych środków produkuje nie kto inny, jak firmy farmaceutyczne i chemiczne.
NIWELOWANIE ZAGRO
ś
ENIA ZE STRONY MEDYCYNY NATURALNEJ
Wzrost popularności dodatków do Ŝywności, naturalnych praktyk zdrowotnych i Ŝywności
organicznej zaczął zagraŜać przemysłowi farmaceutycznemu, chemicznemu i wielu innym.
Przybierająca na sile moda na medycynę naturalną oraz ogromna ilość ksiąŜek, czasopism,
stron internetowych i programów telewizyjnych poświęconych medycynie pomaga ludziom
rozszerzyć swoją wiedzę na temat zdrowia i naturalnych sposobów leczenia chorób.
Naturoterapeuci, homeopaci i dietetycy udzielają pomocy zdrowotnej milionom ludzi.
Ludzie zaczynają powoli dostrzegać, Ŝe wolne rodniki, które niczym pociski niszczą ludzką
strukturę komórkową, są podstawową przyczyną raka, przedwczesnego starzenia, osłabienia
układu immunologicznego, artretyzmu, cukrzycy, choroby Alzheimera i wielu innych
przewlekłych schorzeń.
Ciało ludzkie chroni się przed wolnymi rodnikami za pomocą antyoksydantów zawartych w
naturalnych, niemoŜliwych do opatentowania substancjach. Opatentować moŜna tylko
syntetyczne substancje. Z punktu widzenia przemysłu farmaceutycznego na naturalnych
produktach nie moŜna zarobić.
Codex Alimentarius dąŜy do sprzecznego z prawdą uznania antyoksydantów za truciznę i
zakazania ludziom ich przyjmowania oraz korzystania z odpowiednich terapii. Gdy naturalne
terapie zdrowotne zostaną uznane za nielegalne, jedynymi moŜliwościami leczenia będą
lekarstwa i operacje.
Ogromne środki, jakimi dysponują koncerny farmaceutyczne, utrudniają politykom i
lekarzom przeciwstawianie się ich interesom. Ta sytuacja uzasadnia pogląd mówiący, Ŝe
koncerny farmaceutyczne skutecznie przejęły kontrolę nad amerykańskim Urzędem ds.
śywności i Leków (Food and Drag Administration; w skrócie FDA) oraz podobnymi
organizacjami w Europie i w pozostałych częściach świata.
Fundacja dra Ratha wydała w maju 2005 roku oświadczenie, w którym przewiduje, Ŝe Codex
stanie się największym zagroŜeniem dla ludzkiego zdrowia, jakie znał świat, Historia nie była
jeszcze świadkiem wpływu tak silnej grupy interesów, jaką jest przemysł farmaceutyczny,
który otwarcie próbuje osiągnąć wielomiliardowe zyski ze sprzedaŜy leków kosztem zdrowia
miliardów ludzi.
Strona fundacji ujawnia strategię, według której Cod chce zdelegalizować wszystkie
niemoŜliwe do opatentowani naturalne terapie zagraŜające opatentowanym syntetycznym
specyfikom. Sugeruje, Ŝe do konieczności wdroŜenia tej strategii przyczyniła się fala pozwów
wywołana kłopotami z Vioxxem oraz wcześniejsze wpadki, na przykład z Baycolem.
Strona wymienia strategie "Wytycznych w sprawie Witamin i Mineralnych Dodatków do
Zywności" Codexu, które obejmują:
. zablokowanie dostępu do wielu skutecznych form bezpiecznych mikroelementów i środków
odŜywczych,
. konieczność przepisywania przez lekarza wszystkich naturalnych dodatków,
. oddanie opieki zdrowotnej wyłącznie w ręce przemysłu farmaceutycznego.
Nic dziwnego, Ŝe na stronic internetowej Quackwatch zdyskredytowanej ostatnio jako ramię
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • trzonowiec.htw.pl
  • Odnośniki