Ciesielski Teofil - Miodosytnictwo, przepisy, Wódki i nalewki

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
dr Teofil Ciesielski
MIODOSYTNICTWO
SZTUKA PRZERABIANIA MIODU
I OWOCÓW NA NAPOJE
LWìW
NAKŁADEM KSIĘGARNI GUBRYNOWICZA I SYNA
1925
1
3
4
1. Uwagi oglne
Rwnie ważnem, jak staranie się o możliwie najwyższy dochd z pasieki,
jest bez wątpienia najkorzystniejsze spieniężenie produktu tego. Troska o to jest w
dzisiejszych czasach tem więcej wskazaną, że ceny miodu wobec coraz obfitszej
jego produkcji, obniżają się prawie jednostajnie i tylko w latach bardzo
nieurodzajnych nieznacznie się podnoszą. Na spadanie cen miodu wpływa oprcz
zwiększającej się z każdym rokiem produkcji, przede wszystkiem ta okoliczność, że
użytkowanie miodu na potrzeby gospodarskie i kuchenne coraz bardziej się
zmniejsza, ruguje go bowiem na każdym kroku z dawniej zajmowanej pozycji o
wiele tańszy cukier.
Toteż należy nam się wcześnie oglądnąć za takiem zużytkowaniem miodu,
gdzieby go inna słodycz niełatwo mogła zastąpić: najkorzystniejszem zaś jest
niewątpliwie zużytkowanie miodu na wyrb napoji, ktrych zbycie jest bez
porwnania łatwiejsze,jak surowego produktu. Zwłaszcza dla nas jest ten sposb
przerabiania miodu wskazany, bo kraj nasz ma od dawien dawna sławę
obfitującego w najlepsze miody tak, że po dziś dzień jeszcze zakupują u nas stare
miody do Anglji, Francji i Niemiec. Handel miodami pitnemi byłby u nas
niezawodnie daleko więcej ożywiony, gdyby mu nie stała na przeszkodzie ta
okoliczność, że latpcowi trudno jest zaopatrzyć się w taką ilość miodw, aby mgł
przedsiębiorstwo na większą skalę rozwinąć, a to jedynie z tej przyczyny, że dziś
rzadko kto miody pitne wyrabia, i to tylko w tak małej ilości, iż mało bardzo zostaje
mu na odsprzedaż.
Nie jesteśmy tego zdania, ażeby do rozbudzenia handlu miodem pitnym,
potrzeba było zakładać wielkie fabryki, miodosytnie, chociaż i te opłaciłyby się
sowicie, ale sądzimy, że najłatwiej cel ten dałby się osiągnąć w ten sposb, żeby
prawie każdy pszczelarz, jeśli nie wszystek, to przynajmniej część swego miodu
przerabiał, czy to na miody sycone, czy też na wina owocowo-miodowe i w tej
drodze przygotował sobie drogę do korzystnego zbytu tego produktu, mającego
dziś mały pokup w stanie surowym.
  [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • trzonowiec.htw.pl
  • Odnośniki