Ciasta, Książki

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CIASTA, CIASTKA I CIASTECZKA
Grzegorz Ostrowski
Darmowy eBook
Kupujący ma prawo używać eBook zgodnie z przeznaczeniem czyli odtwarzać w posiadanych urządzeniach elektronicznych, bez
możliwości kopiowania zawartości lub części, zmieniania jego struktury, lub innego modyfikowania a także udostępniania innym
osobom w sposób naruszający ustawę o prawie autorskim i prawach pokrewnych (j.t. Dz. U. z 2000 r. Nr 80, poz. 904 z późn.
zm. oraz z 2004 r. Nr 96, poz. 956).
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2005
Tytuł: Ciasta, ciastka i ciasteczka
Autor: Grzegorz Ostrowski
ISBN: 83-60061-11-4
Wydanie I
ARDEO, ul. Konecznego 6/58, 31-216 Kraków
tel./fax (12) 416 31 74
e-mail:
WWW:
CIASTA, CIASTKA I CIASTECZKA
Grzegorz Ostrowski
Spis treści
1
4
2
5
3
6
4
7
5
8
6
9
7
10
8
11
9
12
10
13
11
14
12
15
13
16
14
17
15
18
16
19
17
20
18
21
19
22
20
23
21
24
Ciasta, ciastka i ciasteczka
4
MniamMniam.pl
1
Wstęp
Zmruż oczy, głęboki oddech weź
to wanilia
już pachnie tak słodko i mięciutko
drugi oddech weź
lekko teraz drapie w nos
to cynamon
korzenny aromat przeplata się z szelestem bakalii.
Ciasta, ciastka i ciasteczka. Słodkie i aromatyczne. Kruche lub wilgotne. Czekoladowe lub
waniliowe. Zawsze poprawiają humor! Łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Otwórz oczy. Chodź do kuchni. Upiecz coś!
Masz ochotę na więcej sprawdzonych przepisów?
Zapraszam na
Życzę smacznego!
Grzegorz Ostrowski
www.DobryeBook.pl
strona 4 z 24
 Ciasta, ciastka i ciasteczka
5
MniamMniam.pl
2
Ciasto marchewkowe
Lekko wilgotne, o korzennym smaku. Komponuje się wyśmienicie z czekoladą na gorąco lub
likierem pomarańczowym.
2 szklanki drobno utartej marchewki
2 szklanki pszennej mąki
2 szklanki cukru
kostka masła – 20 dag
4 jajka
czubata łyżeczka cynamonu
ćwierć łyżeczki imbiru w proszku
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
czubata łyżeczka sody
szczypta soli
pół szklanki łuskanych orzechów włoskich
pół szklanki rodzynek
czas przygotowania:
80 minut
poziom trudności:
łatwe
blacha:
30x30x8 cm
masło i tarta bułka do formy
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
1.
Rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam na bok.
2.
Masło rozpuszczam w rondelku i lekko studzę.
3.
Orzechy siekam na niezbyt drobne kawałki.
4.
Mąkę mieszam dokładnie z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
5.
Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę – powinna zwiększyć swoją objętości 3 razy
i zmienić kolor na prawie biały.
6.
Do masy jajeczne dodaję mąkę, marchewkę oraz przestudzone masło, odsączone rodzynki
i orzechy. Mieszam wszystko bardzo dokładnie.
7.
Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką formy.
8.
Piekę około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
9.
Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.
www.DobryeBook.pl
strona 5 z 24
  [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • trzonowiec.htw.pl
  • Odnośniki