Chmielewska Joanna - KsiÄ…ĹĽka poniekÄ…d kucharska, KSIĄŻKI DO PODUSZKI, Chmielewska Joanna

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
ALKOHOLE........................................................................................11
GRZANKA..........................................................................................12
CYTRYNÓWKA I GREJPFRUTÓWKA.............................................13
SMORODINÓWKA ..........................................................................14
PIJAWKÓWKA .................................................................................15
SAMOGON ........................................................................................15
JEŻYNÓWKA....................................................................................18
ŻMIJÓWKA.......................................................................................18
ŚLIWOWICA .....................................................................................21
BARSZCZU CZERWONEGO, przyznaję się dobrowolnie, nie gotowałam
nigdy w życiu ani z buraków, ani z papierka. Białego zresztą też nie. Jadałam
natomiast wielokrotnie, ale w czym innym rzecz.......................................22
BAŻANT............................................................................................22
BORÓWKI.........................................................................................23
CZOSNKU niech się nikt po mnie nie spodziewa............................25
CHRZAN............................................................................................26
CIELĘCINA.......................................................................................26
Jedna, to były ZRAZIKI CIELĘCE ZAWIJANE...............................27
Druga, to MOSTEK CIELĘCY NADZIEWANY................................27
DRÓB, jako taki, zawiera w sobie całą epopeję...............................28
DYNIA...............................................................................................32
Ponadto istnieje DYNIA MARYNOWANA, o czym też każdy wie...32
KISIEL Z DYNI..................................................................................33
FASOLA... Zmiłuj się, Panie, nade mną!..........................................36
FRYTKI..............................................................................................37
FRYTKI NA MARGARYNIE.............................................................39
FLAKÓW nie będę się czepiać, ponieważ też ich nigdy w życiu sama nie
gotowałam. Świadkiem przyrządzania bywałam wielokrotnie, pochodząc z
przyzwoitej, przedwojennej rodziny. Moja matka z dzikim uporem do końca życia
twierdziła, że nie wierzy żadnym flakom oczyszczonym nie własnoręcznie,
robocie zatem napatrzyłam się do upojenia. Pracującej zawodowo pani domu z
serca radzę nabyć je w sklepie.....................................................................39
Skoro już jestem przy ojcu, na scenę wkracza GROCH...................44
GROCHÓWKA w porównaniu z powyższym, stanowi produkt
kontrastowy..................................................................................................45
GRZANKI..........................................................................................46
GRZYBY.............................................................................................46
KURKI...............................................................................................47
PIEROŻKI Z KUREK........................................................................47
PIECZARKI.......................................................................................48
GRUSZKI...........................................................................................52
GĘŚ....................................................................................................54
HERBATA.........................................................................................60
INDYK się kłania...............................................................................65
JAJKA................................................................................................65
JAJKA FASZEROWANE...................................................................67
JAJECZNICA....................................................................................68
JAJECZNICA Z DODATKAMI.........................................................68
JAJECZNICA DLA GŁODOMORÓW w dodatki obfituje................69
JAJECZNICĘ Z SEREM można robić zwyczajnie, a można i wymyślnie.
......................................................................................................................69
JABŁKA.............................................................................................72
JABŁKA SMAŻONE..........................................................................72
JABŁKA W CIEŚCIE uprościłam osobiście......................................73
SZARLOTKI z detalami opisywać nie będę. Ciasto półkruche niech każdy
sobie zrobi jak potrafi, rzecz leży w jabłkowym nadzieniu.........................73
JARZYNY jako takie..........................................................................74
KACZKA PO PAKISTAŃSKU............................................................75
KACZKA NORMALNIE....................................................................76
KURCZAK DUSZONY.......................................................................76
KURCZAK PO POLSKU jest to, jak wiadomo, zwyczajny pieczony kurczak
z nadzieniem, opisanym wcześniej, tym z koperkiem, zieloną pietruszką i
kawałkiem wątróbki.....................................................................................78
KOTLETY WIEPRZOWE..................................................................79
KARTOFLE........................................................................................81
KOTLETY Z KARTOFLI...................................................................82
KROKIETY Z KARTOFLI.................................................................83
KAPUSTA..........................................................................................85
KAPUSTĘ SŁODKĄ, najlepszą w świecie, gotowała genialna kucharka na
obozie harcerskim. W wielkim kotle, i w końcu wszyscy zaczęli podejrzewać, że
rozmiar naczynia ma znaczenie decydujące, bo nikt nie umiał odgadnąć, jak ona
to robi. Ta jej kapusta była tak doskonała, że cały obóz pchał się do zmywania, bo
zmywający miał prawo wylizywać resztki...................................................85
KLUSKI Z MAKIEM.........................................................................86
KRUCHE CIASTKA..........................................................................88
KRÓLIK.............................................................................................89
Tak naprawdę POTRAWKĘ Z KRÓLIKA W SOSIE KOPERKOWYM
przyrządza się następująco:.........................................................................90
KANAPKI...........................................................................................91
ŁAKOCIE...........................................................................................94
BAJADERKI......................................................................................94
CIĄGUTKI.........................................................................................95
MIGDAŁY W SOLI............................................................................95
ŁOSOŚ WĘDZONY NA GORĄCO....................................................96
ŁOSOŚ A LA ŚLEDŹ.........................................................................98
MARCHEWKA służy głównie do znęcania się nad ludźmi............. 98
MIĘSO WOŁOWE...........................................................................101
PIECZEŃ..........................................................................................101
ZRAZIKI WOŁOWE wychodziły mi znacznie lepiej......................102
GULASZ WOŁOWY........................................................................106
No nie, bez przesady. Robiłam także KOTLETY MIELONE I KLOPS.
.....................................................................................................................107
MIĘSO WIEPRZOWE.....................................................................109
SCHAB W FOLII..............................................................................110
SMALEC WIEPRZOWY..................................................................110
NALEŚNIKI......................................................................................112
NADZIENIE OGÓLNIE...................................................................113
NAPOJE ZIMNE..............................................................................115
OSTRYGI..........................................................................................116
ODCHUDZANIE..............................................................................117
PLACKI Z NADZIENIA...................................................................123
PLACKI-NALEŚNIKI......................................................................124
Podobnie mi się ulęgły PLACKI Z OTRĘBÓW OWSIANYCH.......125
PYZY Z SOCZEWICĄ......................................................................126
PIEROGI Z KASZĄ..........................................................................126
PĘCZAK...........................................................................................128
PĘCZAK W WOŁOWINIE..............................................................129
POMIDORY.....................................................................................132
POMIDORY SMAŻONE..................................................................133
POMIDORY DO GRZANEK............................................................133
PARÓWKI........................................................................................134
PARÓWKI W SOSIE POMIDOROWYM........................................134
PARÓWKI W SOSIE CHRZANOWYM...........................................134
PARÓWKI TEORETYCZNIE NA PRZYSTAWKĘ..........................135
PARÓWKA.......................................................................................135
ROLMOPSY.....................................................................................137
RYBY, jako takie, mogę wyłącznie powiedzieć, że istnieją.............137
RYŻ...................................................................................................139
RYŻ NA SŁODKO robi się błyskawicznie i najzwyczajniej w świecie.141
RÓŻNE RADY..................................................................................141
SAŁATKI..........................................................................................146
SAŁATKA JARZYNOWA................................................................146
SAŁATA PO DUŃSKU.....................................................................146
SAŁATKA Z KARTOFLI..................................................................147
SAŁATKA Z CURRY........................................................................148
SAŁATKA Z KREWETEK................................................................149
SAŁATKA ZE ŚLIMAKÓW.............................................................150
SAŁATKA Z CYKORII.....................................................................152
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • trzonowiec.htw.pl
  • Odnośniki